Toamna este o a doua primăvară, când fiecare frunză este o floare. ( Albert Camus )
Fructele și legumele portocalii ( papaya, portocalele, caisele, pepenele galben, dovleacul, morcovii etc. ) sunt ideale în acest sezon, deoarece au numeroase beneficii asupra sănătății. Dintre toate, se remarcă dovleacul, sărac în calorii, dar bogat în vitamine ( A, E, K si complexul vitaminic B), minerale ( zinc, magneziu, calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor , cupru), proteine, carbohidrați și acizi grași esențiali.
Astfel, dovleacul :
- reduce apariția diabetului, reglează glicemia;
- ține colesterolul sub control și ajută în curele de slăbire;
- menține sănătatea pielii, a unghiilor, a părului, a ochilor și a mucoaselor;
- previne îmbătrânirea;
- ameliorează simptomele premenstruale, echilibrează dereglările sistemului reproducător;
- combate anemia;
- îmbunătățește memoria;
- previne cancerul și este adjuvant în tratamentul bolii;
- stimulează activitatea rinichilor, previne apariția pietrelor la rinichi
- previne apariția bolilor cardiovasculare;
- menține sănătatea sistemului circulator și nervos;
- combate insomniile, depresiile, anxietatea și migrenele;
- întărește oasele;
- combate retenția de lichide în organism;
- întărește sistemul imunitar;
- detoxifiază organismul;
- combate constipația;
- ajută la refacerea organismul după un efort fizic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu