Faceți căutări pe acest blog

Postări populare

duminică, 7 octombrie 2018

Dovleacul, leguma - vedetă a toamnei


Toamna este o a doua primăvară, când fiecare frunză este o floare.   ( Albert Camus )
Fructele și legumele portocalii ( papaya, portocalele, caisele, pepenele galben, dovleacul, morcovii etc. ) sunt ideale în acest sezon, deoarece au numeroase beneficii asupra sănătății. Dintre toate, se remarcă dovleacul, sărac în calorii, dar bogat în vitamine ( A, E, K si complexul vitaminic B), minerale ( zinc, magneziu, calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor , cupru), proteine, carbohidrați și acizi grași esențiali.

Astfel, dovleacul :

  • reduce apariția diabetului, reglează glicemia;
  • ține colesterolul sub control și ajută în curele de slăbire;
  • menține sănătatea pielii, a unghiilor, a părului, a ochilor și a mucoaselor;
  • previne îmbătrânirea;
  • ameliorează simptomele premenstruale, echilibrează dereglările sistemului reproducător;
  • combate anemia;
  • îmbunătățește memoria;
  • previne cancerul și este adjuvant în tratamentul bolii;
  • stimulează activitatea rinichilor, previne apariția pietrelor la rinichi
  • previne apariția bolilor cardiovasculare;
  • menține sănătatea sistemului circulator și nervos;
  • combate insomniile, depresiile, anxietatea și migrenele;
  • întărește oasele;
  • combate retenția de lichide în organism;
  • întărește sistemul imunitar;
  • detoxifiază organismul;
  • combate constipația;
  • ajută la refacerea organismul după un efort fizic.
Dovleacul poate fi consumat copt, în supe - cremă sau în piureuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu